Wat is luchtontvochtiging?

Er kan gesproken worden over luchtontvochtiging als je een aangenaam binnen klimaat wilt. Er is een andere manier om de luchtvochtigheid uit te drukken, er wordt vaak gebruik gemaakt van de term relatieve luchtvochtigheid R.v. Hierbij gaat het over het aandeel vocht in de lucht gemeten bij een bepaalde temperatuur, als de temperatuur hoger is dan zal de omgevingslucht meer vocht op kunnen nemen, deze kan dan vaak ook worden afgevoerd. Als er wordt gesproken over de ideale luchtvochtigheid in een woning dan is deze gemiddeld tussen de 50 a 60 % R.v. Het is belangrijk dat ruimtes waar je woont en werkt goed worden geventileerd, zeker voor je gezondheid is dat van belang. Als je alles goed laat ventileren dan laat je gezonde lucht binnen, er wordt ook wel gesproken over verse lucht.

Waarom een goede luchtontvochtiging belangrijk is

Vaak is in Nederland de R.v. te hoog, dit komt omdat we niet goed ventileren. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om vochtschade in ruimtes te voorkomen door te kiezen voor goede luchtontvochtiging. Als je namelijk niet gaat ventileren, niet gaat ontvochtigen dan krijg je te maken met problemen met je gezondheid en er komt vocht in huis. Er komen vochtplekken op de muur, je kunt continu beslagen ramen hebben en ook houtrot in de vloeren, kozijnen en balken kan hier een gevolg van zijn. Dit moet natuurlijk voorkomen worden en preventie is tenslotte beter dan achteraf alles moeten behandelen. Neem daarom maatregelen tegen goede luchtontvochtiging. Een airco bedrijf in Eindhoven of een andere regio kan hierbij ook advies bieden.

Wat te doen aan luchtontvochtiging?

Het beste is het om gebruik te maken van schimmelwerende middelen, deze middelen zijn duur en ze bestrijden eigenlijk alleen de symptomen voor tijdelijke duur. Maar als je een vochtig huis altijd extra moet verwarmen dan kost dat ook meer energie. Als je echt aan besparing wilt doen, dan kun je het beste de volgende maatregelen nemen voor luchtontvochtiging. Als je dit allemaal gaat doen dan kun je tot 250 m3 gas per jaar gaan besparen:

  • Je kunt een ventilatierooster overwegen als het raam toch vervangen moet worden;
  • Zorg voor goede woon isolatie zodat de woning niet onnodig energie gaat verliezen;
  • Leg moderne ventilatiesystemen aan;
  • Ventileer op een verstandige manier. Je kunt elk vertrek voorzien van ventilatorraampjes en roosters. Ze zijn vaak niet meer dan vijftien euro, dus de moeite waard om te proberen;
  • Een luchtontvochter zorgt er voor dat plaatsen waar veel vocht vrijkomt ontvochtigd wordt.

Het is belangrijk dat je de tips over luchtontvochtiging goed door gaat lezen en dan gaat kijken wat je er thuis allemaal aan kunt doen. Laat daarom alle informatie goed op je inwerken zodat je alle mogelijkheden gaat overwegen. Het beste kun je alle opties toe gaan passen zodat je zo goed mogelijk gaat ventileren. Je hebt een goede ruimte nodig om in te wonen en in te werken, dan voel je je fitter en presteer je ook beter. Neem daarom de juiste maatregelen voor luchtontvochtiging zodat alles goed aanvoelt. Je kunt hier alle tips nu voor gaan gebruiken en de maatregelen gaan nemen die voor jou en jouw huis en/of werkplek van toepassing zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *