Goed gebruik van ventilatie

Een waterpomp gebruikt warmte afkomstig van de lucht, bodem of grondwater. Het is een alternatief voor een cv-ketel of gas. Het is mogelijk om hiervoor subsidie van de overheid voor te krijgen. Een waterpomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte uit de ventilatielucht te halen en zet dit om naar warm water.

De meeste woningen die gebouwd zijn na 1980 hebben over het algemeen mechanische ventilatie, waarbij de lucht naar buiten wordt afgevoerd. Eigenlijk wordt de lucht afgezogen in de woning, meestal in de badkamer, keuken en toilet. De warme lucht wordt dan weggevoerd.

Een ventilatie warmtepomp echter haalt de warmte uit de ventilatielucht en hergebruikt deze. Dit is energiezuinig. Zo’n warmtepomp is verbonden met de hr-ketel en dat maakt dit systeem hybride. Het is efficiënt en je betaalt in ieder geval minder voor gas. De gemiddelde levensduur is 15-20 jaar.

Gezond en kostenbesparend

Naast kostenbesparend is het goed voor je gezondheid. Op deze manier gaat er geen warmte verloren en blijven de ventilatie roosters open. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit beter. Natuurlijk dienen er ook goede filters aanwezig te zijn om de lucht van ziektekiemen en fijnstof te kunnen zuiveren.

Je moet voor de aanschaf van de pomp wel weten op welke manier je huis wordt geventileerd. Is dat op een natuurlijke, mechanische of volautomatische wijze? Daarnaast dien je in kaart te brengen waar de ventilatiekanalen zich precies bevinden. Bovendien moet de ventilatie box niet te ver van de cv-ketel geplaatst zijn. Anders leidt dat bij het transport van het warme water tot overbodig warmteverlies.

Wanneer je constateert dat er ventilatieroosters in de badkamer, woonkamer en keuken aanwezig zijn, dan heb je te maken met mechanische ventilatie. Als deze roosters lucht van buiten naar binnen blazen dan is er sprake van balansventilatie.

Terug winnen van warmte

Bekijk ook of het ventilatiesysteem een warmteterugwinning systeem heeft waarmee de uitgeblazen lucht zijn warmte weer afgeeft aan de verwarming of inkomende ventilatielucht van je woning. Wanneer er sprake is van mechanische ventilatie dan is het goed om een warmtepomp te gebruiken. Balansventilatie zorgt voor een warmteterugwinningssysteem. Er zijn echter wel bepaalde eisen aan de pomp gesteld. De warmtepomp dient onderdeel te zijn van een verwarmingstoestel.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van wat voor type apparaat het is en welk vermogen het heeft. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500. Dit valt onder de investeringssubsidie duurzame subsidie, het loont wellicht de moeite om dit na te gaan, voordat je de pomp aanschaft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *