3 redenen om je luchtkanaal te laten reinigen

Lees 3 redenen om je luchtkanaal te laten reinigen

Je houdt van een gezond luchtklimaat binnen. Daarom heb je een luchtkanaal aangelegd en daarop een ventilatiesysteem aangesloten. Top! De ‘oude’ lucht wordt nu naar buiten afgevoerd en vervangen door schone lucht. Goed bezig! Maar wat nou? Na maanden of jaren van frisse lucht, lijkt het wel of er steeds minder lucht ververst wordt. Dat is een van de problemen die je met het regelmatig reinigen van je luchtkanaal kunt voorkomen. Na het lezen van dit artikel, dat met input van Spirototaal tot stand is gekomen, zal iedereen het belang van onderhoud aan het ventilatiesysteem gaan inzien.

Verminderde luchtverplaatsing

Aan de binnenwand van de spirobuizen of aluminium luchtkanaal hecht zich in de loop van de tijd van alles zoals vet, stof en schimmels. Los van de gevolgen voor de gezondheid, waar we het later over hebben, kan het ophopen van vervuilers ervoor zorgen dat de luchtverplaatsing fors minder wordt.

Mechanische problemen

Voornoemde vervuilers blijven ook in het ventilatiesysteem achter. Op den duur zullen bewegende delen hierdoor minder goed bewegen. Denk aan de ventilator die minder goed draait. Dat draaien is toch zo’n beetje waar de fan het van moet hebben. Verder kunnen ook de motor en elektra aangetast worden, wanneer stof en vuil lange tijd vrij spel hebben.

Onzichtbare vervuilers en gezondheidsproblemen

Het vuil, stof en de schimmels die zich in je ventilatiekanaal nestelen zullen daar niet zonder meer blijven zitten. Wanneer de afzuiging uitgeschakeld is, kan er van alles de ruimte in dwarrelen en uitwaaieren. Het vrijgekomen stof kan dan bijvoorbeeld allergische reacties opwekken. Ook schimmels laten zich gelden. Die laten sporen los, welke vrij door de lucht verplaatsen. Je ziet ze niet, maar ze kunnen ademhalingsproblemen en andere narigheden veroorzaken.

Onze tip

Dat waren 3 redenen om je luchtkanaal schoon te houden. Meer heb je er waarschijnlijk niet nodig. Een laatste tip: besteed het onderhoud van je luchtkanaal uit aan een specialist. Je weet dan zeker dat het op tijd en goed gebeurt en de onderhoudsbeurten juist geregistreerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *